Informationale

11 Secrete pentru a înjumătăți timpul de curățenie

11 Secrete pentru a înjumătăți timpul de curățenie

Petrecem, în medie, 15 zile pe an făcând curățenie. Nu-i de mirare că ai vrea să înjumătățești timpul acesta! Vestea bună e că există niște strategii care te vor ajuta să fii mai eficient și să faci casa la fel de curată, dar cu mai puțin efort.

1. Creează-ți o procedură (și respect-o)

Exact ca în business, ești mai eficient atunci când ai un mod clar de a face lucrurile. Nu ești prea eficient dacă începi curățenia cu baia, dar apoi o folosești pentru a umple găleata sau pentru a lua produse de curățenie – și o murdărești la loc.

Pierzi o grămadă de timp făcând curățenie în mod haotic, fără să ai la îndemână tot ce ai nevoie sau să mergi de colo-colo fără sens.

Sfatul nostru: fă-ți un plan de curățenie și respectă-l întocmai.

Fă curățenie de sus în jos
Fă curățenie de sus în jos

2. Curăță de jos în sus

Degeaba ștergi mobila de praf dacă apoi îndepărtezi praful de pe lustră și aparatul condiționat. Acest aterizează (ai ghicit) înapoi pe mobilă.

Curăță mai întâi obiectele de sus și progresează cu cele de jos – lăsând podeaua ultima.

3. Folosește cât mai puține produse de curățenie

Cu cât ai mai multe soluții de curățenie, cu atât mai mult timp îți vei petrece căutându-le sau cărându-le după tine.

Îți recomandăm să folosești acel spray de mobilă pentru toate suprafețele și un detergent de curățare care se potrivește și pentru gresie și pentru parchet (pentru a nu schimba 5 găleți de apă). Păstrează lucrurile cât mai simple și vei face curățenie mai rapid!

4. Investește într-o racletă de geamuri

Curățarea geamurilor sau oglinzilor poate fi destul de migăloasă, mai ales dacă vrei să le lași strălucind și fără urme. Șervețelele sau ziarele necesită mai mult efort pentru a obține o curățenie fără urme.

Investește într-o racletă de geamuri
Investește într-o racletă de geamuri

În schimb, o racletă specială de geamuri (ca cea din imagine) îți ușurează munca și îți salvează o grămadă de timp. Și nici nu faci cine știe ce investiție: prețul uneia începe de la 15 lei pe jysk.ro.

Iară dacă ești gata să îți automatizezi și mai mult din procesul de curățenie, investește cu încredere într-un robot de curățat geamuri.

Tot efortul pe care îl depui pentru geamuri perfect curate este o apăsare de buton. Fără urme sau acrobații periculoase!

La Clinica Roboților reparăm roboți de curățat geamuri
La Clinica Roboților reparăm roboți de curățat geamuri

La Clinica Roboților reparăm roboți de curățat geamuri, dar și orice alt robot casnic îți face treaba mai ușoară. Lasă-ți robotul la unul din cele 4 puncte de colectare din țară sau contactează-ne la 0745.777.306 și trimitem noi curierul la tine!

5. Cere ajutor la curățenie

Unde-s doi, puterea crește! Împarți spațiul de locuit cu cineva sau ai o familie? Împarte și responsabilitățile! Cere-le și celorlalți să se implice într-un mod nonviolent, asertiv și lipsit de ambiguitate.

Adică în loc să te plângi, spune-le concret fiecăruia ce să facă (după propriile posibilități). Chiar și un copil de 2 ani își poate pune jucăriile la loc sau duce hainele murdare în coșul de rufe. Iar un soț puternic poate face reparații prin casă sau ridica obiectele grele de care tu te ferești.

Cere-le și celorlalți să se implice la cirățenie
Cere-le și celorlalți să se implice la curățenie

Atunci când faceți curățenie împreună, ca o echipă, terminați mai rapid (și poate dispar și frustrările odată cu praful și murdăria).

6. Curăță praful mai rapid cu un pămătuf

Înjumătățește timpul de curățenie cu un pămătuf! E mai sănătos (pentru că nu ai nevoie de substanțe toxice) și mai rapid. În loc de 2-3 mișcări (dat cu spray, și șters energic) faci o singură mișcare.

Curăță praful mai rapid cu un pămătuf
Curăță praful mai rapid cu un pămătuf

În plus, poți să-l folosește pe suprafețe pe care nu le poți uda cu un spray, cum ar fi:

  • cărțile
  • tablourile
  • jaluzelele

Îți recomandăm un pămătuf din pene naturale de struț. Este puțin mai scump (am găsit unul la doar 35 de lei), dar e de calitate, e mai rezistent și captează bine praful.

7. Obține baterii strălucitoare la baie

Depunerile de calcar atacă orice baterie – asta nu înseamnă că trebuie să folosești substanțe agresive sau să freci cu cine știe ce perii. Materialele abrazive îți vor zgâria bateria iar aspectul general nu va fi unul plăcut.

Depunerile de calcar atacă orice baterie – asta nu înseamnă că trebuie să folosești substanțe agresive sau să freci cu cine știe ce perii. Materialele abrazive îți vor zgâria bateria iar aspectul general nu va fi unul plăcut.
Depunerile de calcar atacă orice baterie – asta nu înseamnă că trebuie să folosești substanțe agresive sau să freci cu cine știe ce perii. Materialele abrazive îți vor zgâria bateria iar aspectul general nu va fi unul plăcut

Folosește în schimb oțet pentru îndepărtarea depunerilor de calcar.

Toarnă puțin oțet pe o cârpă curată și șterge robinetele. Nu este nevoie de mult efort pentru a le face să strălucească!

8. Fără drumuri inutile

Duci gunoiul de mai multe ori pe zi? E simplu: cumpără un coș de gunoi mai mare! Drumurile până la ghenă sau tomberon chiar sunt o pierdere de timp – mai ales dacă trebuie să ieși din casă/bloc pentru a arunca gunoiul.

9. Fii ordonat

Știm, sună simplu. Dar în realitate, obiceiurile proaste îți aglomerează casa și fac curățenia mai grea. Obișnuiește-te să pui mereu lucrurile la loc după ce le folosești, să cureți o suprafață de fiecare dată când s-a pătat și să ai mereu chiuveta de vase goală.

Este mai simplu să îți petreci 10-15 minute pe zi făcând curățenie decât să treci printr-un maraton obositor tocmai în weekend, când ar trebui să te relaxezi!

10. Pune-ți muzica preferată când faci curățenie

E dovedit științific că timpul de curățenie se înjumătățește atunci când asculți muzica preferată sau un podcast bun. Okey, poate nu e foarte științific…

Dar cu siguranță funcționează!

E dovedit științific că timpul de curățenie se înjumătățește atunci când asculți muzica preferată sau un podcast bun?
E dovedit științific că timpul de curățenie se înjumătățește atunci când asculți muzica preferată sau un podcast bun?

11. Lasă aspiratorul robot să te ajute

După ce ai curățat toate suprafețele de praf și ai dezinfectat baia și bucătăria, poți să-i dai drumul aspiratorului robot care aspiră și spală podelele.

Aaaaahh… Ce sentiment plăcut, nu-i așa?

Lasă aspiratorul robot să te ajute
Lasă aspiratorul robot să te ajute

Ce? Robotul aspirator s-a stricat?! Cine te mai ajută pe tine la curățenie?

Reparăm roboții casnici

Internează-l de urgență la Clinica Roboților! Avem 4 puncte de colectare gratuite în țară la Iași, Cluj, Piatra Neamț și Târgu Neamț (click aici pentru adrese și numere de telefon).

Hai să pătrăm legătura pe social media! Ne găsești pe Facebook și Instagram.