Ai investit timp, bani și energie în gazonul perfect. Problema este că acum… trebuie să îl mai și întreții. Dar tu ai lucruri mai bune de făcut cu timpul tău și știi că există suficiente soluții de automatizare a treburilor casnice. Nu mai stai pe gânduri și decizi să îți cumperi un robot de tuns iarba. Dar ce model? Care este prețul corect? Și care sunt factorii pe care să îi analizezi când vezi opțiunile de pe piață? Doar câteva din întrebările la care îți răspundem în acest articol!
De ce să investești într-un robot de tuns iarba
Sunt multe motive pentru care merită să investești bani în automatizarea treburilor casnice. Iată câteva:
- gazonul arată mai bine pentru că robotul face o treabă mai bună decât tine 😊
- firul ierbii devine mai gros și mai rezistent
- economisești bani pe termen lung cu un robot de tuns iarba
- robotul face toată treaba iar tu economisești o grămadă de timp (trebuie să investești timp doar la început pentru a-i face toate setările)
Noi suntem Clinica Roboților, locul unde roboții casnici își regăsesc puterea de altă dată. Dacă deții deja un robot de tuns iarba, dar acesta necesită reparații, nu îl înlocui înainte să-i mai dai o șansă! Dă un click aici pentru a descoperi cele 4 puncte de colectare gratuite din țară.
Începe cu dimensiunea gazonului
Primul filtru pe care îl aplici în căutarea unui robot de tuns iarba este dimensiunea gazonului. În funcție de asta alegi puterea robotului, dimensiunea lui sau durata bateriei de care ai cu adevărat nevoie.
Vrei să eviți să cumperi un robot de tuns iarba care nu îți poate tunde tot gazonul dintr-o încercare. Nu îți dorești nici să arunci banii pe un robot mult mai capabil decât poți să folosești.
Sfat: Alege întotdeauna un robot care are o capacitate puțin mai mare decât dimensiunea reală a gazonului tău pentru a evita orice surpriză neplăcută!
De regulă, cu cât un robot de tuns iarba poate tunde o suprafață mai mare, cu atât îi crește și prețul.
Cum măsori dimensiunea exactă a gazonului tău
Sigur, o poți avea în acte, dar nu ar fi prima dată când actele de proprietate nu sunt exacte. În acest caz, poți folosi o aplicație cu ajutorul căreia să măsori dimensiunea curții. O instalezi, te plimbi prin curte iar tehnologia îți mapează proprietatea și îi determină dimensiunea exactă.
O astfel de aplicație gratuită pentru Android este WORX (nu trebuie să ai un robot de la WORX pentru ca aplicația să funcționeze).
Cele mai frecvente categorii de dimensiuni ale gazonului
- 0 – 500 m²
- 501 – 1200 m²
- 1201 – 3000 m²
- < 3000 m²
Nivelul de înclinație al terenului
Factorul numărul 2 ca importanță în alegerea unui robot de tuns iarba este nivelul de înclinație al terenului tău.
Imediat după dimensiunea maximă a gazonului pe care o poate tunde, lista de specificații a unui robot de tuns iarba specifică și gradul de înclinație pe care îl poate gestiona.
Cum calculezi gradul de înclinație al terenului
Dacă te pricepi la matematică, calculezi panta manual. De exemplu, o ridicare a terenului de 3 metri pe o distanță de 30 de metri se calculează: 3/30 = 0.1 x 100 = o pantă de 10%.
Sau poți folosi un astfel de site în care introduci măsurătorile din curtea ta și afli automat nivelul de înclinație.
Maximul de înclinație
Nivelul maxim de înclinație pe care îl poate suporta un robot de tuns iarba este de 70% sau 35° – un robot de calitate, cu 4 roți, poate gestiona o astfel de pantă.
Sfat: Alege un robot de tuns iarba cu 4 roți în loc de unul de 3 roți în cazul în care ai un teren accidentat cu multe denivelări. Chiar dacă este mai scump, robotul cu 4 roți va avea rezultate mult mai bune.
Problema cu modelele mai ieftine și mai firave este că le este greu să își mențină direcția pe terenuri accidentate sau cu un grad mai mare de înclinație. Rezultatul este că rămâi cu porțiuni în care iarba nu a fost tunsă iar aspectul general al gazonului nu e unul excelent. Iar dacă trebuie să pui și tu mâna să finisezi gazonul, care mai e scopul unui robot care îți salvează timp și îți automatizează munca?
Sfat: Citește întotdeauna review-urile mai multor clienți de pe mai multe site-uri înainte să alegi un model de robot de tuns iarba.
Dimensiunea robotului
Mai mare nu e întotdeauna mai bun. Să îți explicăm și de ce.
Ia în calcul numărul de obstacole din curtea ta!
Ai o curte mare și aerisită, lipsită de multe obstacole? Sau, din contră, ai o grămadă de flori, decorațiuni, o magazie și nenumărate alte obstacole pe care robotul trebuie să le ocolească sau prin care să se strecoare?
Cu cât curtea ta e mai aglomerată, cu atât ai nevoie de un robot de tuns iarba mai agil și mai compact pentru a încăpea și în cele mai strâmte locuri.
Prețul
Un factor decisiv în orice decizie de cumpărare este prețul. După cum ți-am spus mai sus, prețul robotului e de regulă direct proporțional cu dimensiunea gazonului. Modelele mai ieftine tind să întâmpine mai multe defecțiuni pe măsură ce sunt folosite și să dețină mai puțin funcționalități “cool” (vezi mai jos despre ce e vorba).
Modelele mai ieftine de roboți mai au și probleme de orientare în spațiu (efectiv se pierd), și le este mai greu să tundă iarba din zone mai greu accesibile sau de pe terenuri care nu sunt 100% line.
Sfat: Nu alege cel mai ieftin model de robot de tuns iarba de pe piață, dar nici pe cel mai scump. Alege o opțiune de mijloc care să poată gestiona un gazon cu 10-15% mai mare decât al tău. Mai bine plătești o dată și bine decât să investești periodic în câte un nou robot de tuns iarba!
Iar dacă totuși întâmpini probleme de funcționare ale robotului tău de tuns iarba, adu-l la Clinica Roboților înainte să investești din nou într-un model nou. Dă un click aici pentru a descoperi cele 4 puncte de colectare gratuite din țară.
Ai nevoie de aplicație pe telefon?
Majoritatea modelelor de robot de tuns iarba pot fi controlate direct din interfața mascată de o ușiță pe fața aparatului. Există însă și câteva modele care pot fi controlate cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon.
Astfel, îi poți seta de la distanță ora la care să înceapă să tundă gazonul, îl poți opri sau poți verifica oricând ce progres a făcut.
Senzori de ploaie?
Iată o funcționalitate extra de care probabil nu știai că ai nevoie: senzori de ploaie. Un robot de tuns iarba dotat cu astfel de senzori se oprește din tuns gazonul atunci când începe ploaia și se duce singur în portul de încărcare (care e poziționat unde l-ai așezat tu, preferabil într-un loc feric de intemperii).
O funcționalitate utilă dacă robotul se defectează în ploaie, dar destul de inutilă dacă ești mai mereu pe acasă și mai ai și o aplicație pe telefon cu ajutorul căreia poți controla robotul de oriunde te afli.
Concluzie
Acestea sunt cele mai importante aspecte pe care să le iei în considerare atunci când îți alegi noul robot de tuns iarba.
Nu uita că îți poți aduce noul robot la Clinica Roboților oricând are nevoie de o simplă revizie sau în cazul nefericit în care s-a defectat iar garanția nu mai este valabilă.
La Clinica Roboților reparăm orice marcă de:
- robot aspirator
- robot de spalat geamuri
- robot de tuns iarba
- și alți roboți care te ajută la treburile casei
Avem 4 puncte de colectare în țară.
Lasă-ți robotul în orice magazin Clinica GSM:
- Iași: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
- Piatra Neamț: Piața Ștefan cel Mare nr. 2
- Cluj: Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr 8
- Târgu Neamț: Bulevardul Mihai Eminescu m9
Ai pick-up gratuit la punctele de colectare din țară și transport prin curier din orice oraș din România. Contactează-ne aici și unul dintre operatorii noștri îți trimite curierul acasă pentru ridicarea robotului bolnav.
Hai să pătrăm legătura pe social media! Ne găsești pe Facebook și Instagram.