Ocazional primim în Clinică roboți ce se “îmbolnăvesc” înainte de vreme – dacă ar fi fost întreținut corespunzător, aspiratorul robot ar fi ajuns mai târziu pe mâinile tehnicienilor de la Clinica Roboților.
Durata de viață a unui aspirator robot este destul de mare dacă este întreținut corespunzător. În funcție de marcă sau specificații, un robot poate funcționa fără probleme chiar și peste 10 ani (cum este cazul acestui robot aspirator marca Roomba care funcționează cu mici intervenții încă din 2009).
Așadar, hai să vedem cum îți poți întreține robotul aspirator pentru ca acesta să aibă grijă de casa ta pentru cât mai mult timp.
Eliberează podeaua înainte să-l pornești
O mentenanță corectă începe cu simpla folosire a robotului aspirator. Asigură-te că ai strâns toate șosetele, șireturile sau draperiile lungi de pe podea.
Ai grijă de senzori
Un aspirator robot are senzori în fața și în spatele aparatului. Acești senzori îl ajută să se orienteze în spațiu și contribuie la buna funcționare a aspiratorului.

Curăță ochii senzorilor cu o cârpă umedă și moale. Evită periile abrazive, înălbitori sau detergenții agresivi pentru că aceștia îi pot defecta.
Încă un sfat: Dacă aspiratorul robot rămâne blocat undeva (sub fotoliu, să zicem), nu trage aspiratorul și nici nu îl ridica pe sus. Ridică în schimb corpul de mobilier și permite-i aspiratorului să își continue singur traseul cu ajutorul senzorilor.
Golește compartimentul de praf înainte să se umple
Poate părea un gest banal, dar dacă lași compartimentul de praf să se umple până la refuz poate duce în timp la defectarea aspiratorului robot.

Compartimentele în care este depozitată mizeria sunt destul de mici la majoritatea modelelor de aspirator robot. Mai ales dacă aspiră zilnic, golește acest compartiment în fiecare zi.
Curăță filtrele de praf
Dacă nu cureți filtrele, aspiratorul va trebui să muncească mai mult pentru a filtra praful și murdăria. În plus, un filtru murdar poate împiedica capacitatea robotului de a colecta corespunzător praful din aer.
Majoritatea producătorilor de aspiratoare robot spun să nu folosești niciodată apă atunci când cureți filtrele de praf din compartimentul despre care am discutat mai sus.

În schimb, poți folosi o perie, un pistol cu aer comprimat sau chiar și uscătorul de păr.
Nu uita că filtrele de praf sunt piese consumabile care trebuiesc schimbate periodic.
Dacă nu ai timpul, energia sau priceperea să schimbi piesele consumabile ale robotului tău aspirator, te așteptăm la Clinica Roboților unul din cele 4 puncte de colectare din țară (le găsești aici).
Curăță periile și roțile
Este incredibil ce cantitate de păr se poate aduna în periile aspiratorului robot, chiar și într-o casă fără animale! Dacă vrei ca aspiratorul tău să funcționeze așa cum trebuie, curăță-i periodic periile și chiar și roțile.
Nu este bine să cureți roțile sub jetul de apă. Acestea trebuiesc scoase cu ajutorul unei șurubelnițe și curățate cu o perie.

Probabil nu știai că multe aspiratoare robotizate au o roată interioară care trebuie și ea curățată. Folosește și pentru această roată o perie de praf pentru a îndepărta murdăria, resturile și firele de păr.
Periile laterale, în schimb, pot fi curățate fără probleme sub un jet de apă călduță:
Asigură-te însă că sunt uscate atunci când le instalezi la loc.
Nu uita că și periile robotului sunt piese consumabile care trebuiesc schimbate periodic.
Dacă nu ai timpul, energia sau priceperea să schimbi piesele consumabile ale robotului tău aspirator, te așteptăm la Clinica Roboților unul din cele 4 puncte de colectare din țară (le găsești aici).
Aspiratorul robot are nevoie de update-urile de software
Exact cum îți faci update-urile periodice pe telefon sau laptop, și robotul tău are nevoie de ultima versiune de software a producătorului pentru a funcționa în parametri optimi.
Roboții mai noi au controale de sistem și algoritmi de mișcare care trebuiesc actualizate periodic.
Concluzie
Întreținerea unui robot aspirator nu este atât de dificilă, dar clar necesită timpul și atenția ta. Spre deosebire de un aspirator normal, robotul aspirator are componente ce nu pot fi curățate cu apă (în special cele interne) și are senzori sensibili ce trebuiesc protejați.
Dacă faci toate lucrurile enumerate în acest articol, cu siguranță ne vom vedea mai rar la Clinica Roboților.
Ți s-a stricat aspiratorul robot sau ai nevoie de mentenanță?
Te așteptăm cu robotul la unul din cele 4 puncte de colectare din țară:
- Iași: Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
- Piatra Neamț: Piața Ștefan cel Mare nr. 2
- Cluj: Bulevardul 21 Decembrie 1989 Nr 8
- Târgu Neamț: Bulevardul Mihai Eminescu m9
Iar dacă nu locuiești în aceste 4 orașe, contactează-ne cu un click pe acest link iar noi îți trimitem curierul acasă!

Ce e Clinica Roboților?
După ce am transformat Clinica GSM într-unul din cele mai respectabile și iubite service-uri de electronice, a venit momentul să acoperim o nouă nevoie a oamenilor ce ne trec pragul: aceea de a repara roboții pe care un număr tot mai mare de români îi primesc în casele și familiile lor.

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram pentru a primi sfaturi despre curățenie și pentru a rămâne la curent cu ultimele noastre oferte și promoții.