Aspiratorul robot strânge praful, are filtre și recirculă aerul – ăsta-i lucru clar. Așa a apărut și întrebarea: Este aspiratorul robot un fel de purificator de aer?
Hai să aflăm!
Este aspiratorul robot și purificator de aer?
Pe scurt, nu. Aspiratorul robot nu este și purificator de aer, dar asta nu înseamnă că nu purifică aerul. Te-am zăpăcit? Citește în continuare și promitem că afirmația are sens. 😊
Aspiratorul robot are filtre HEPA, exact ca un purificator de aer
Uite un început bun de confuzie: deși aspiratorul robot are filtre HEPA, tot nu îi ține locul unui purificator. Iată un motiv simplu: ai nevoie de mai multă putere ca să împingi o cantitate mare de aer prin filtrul HEPA ca să zici că ai purificat aerul dintr-o încăpere.
Purificatoarele de aer sunt mari și sunt conectate mereu la priză. Aspiratorul robot are o dimensiune considerabil mai mică și funcționează cu ajutorul unei baterii. Roboțelul pur și simplu nu are suficient curent și putere ca să filtreze aerul dintr-o încăpere.
Asta fără să mai punem la socoteală și faptul că majoritatea aspiratoarelor au filtre normale, nu filtre HEPA.
Care e diferența dintre filtrele HEPA și cele normale?
HEPA e un acronim pentru high efficiency particulate air, sau aer cu particule de înaltă eficiență. Pe românește, filtrele HEPA trebuie să capteze 99.97% din toate particulele mai mici de 0.3 microni.
Ca să-ți faci o idee, un micron reprezintă o milionime dintr-un metru (dacă ai împărți un metru într-un milion de părticele, micronul e acea parte dintr-un milion). Un micron e mic. Foarte mic. E celulă de piele moartă are 0.5 microni în timp ce un fir de păr are o lățime de 0.17 – 1.8 microni.
Înțelegi cam la ce treabă se înhamă un purificator de aer cu filtre HEPA. Oricât de performant și de extraordinar de aspiratorul robot, tot nu poate acoperi astfel de standarde.
În general, filtrele unui aspirator robot captează particulele de până în 10 microni.
Robotul aspirator îmbunătățește calitatea aerului?
Da. Chiar dacă nu purifică aerul, tot ajută la calitatea aerului din casă. Gândește-te doar la o casă care nu a mai fost curățată de mult. Atunci când bate lumina prin geam, poți să vezi cum particulele de praf plutesc prin aer.
Aspiratorul robot adună constant praful de pe podea, părul în exces, chiar și particulele de polen care plutesc prin aerul de primăvară și care le provoacă atât de multe bătăi de cap celor alergici.
Calitatea aerului e așadar îmbunătățită doar prin aspirarea prafului și a alergenilor.
De ce vorbim despre calitatea aerului
Mulți oameni cred că poluarea se oprește la geamul casei lor, dar din păcate asta nu este adevărat. Dacă locuiești într-un oraș poluat, și aerul din casa ta este la fel de poluat. Era o vreme când aerisirea unei case împrospăta aerul, dar acea vreme a apus de mult în metropole și orașe industriale.
Cum ne afectează poluarea aerului
Poluarea aerului crește riscul de mortalitate și este corelată puternic cu numeroase afecțiuni:
- accident vascular cerebral
- boală cardiacă ischemică
- boală pulmonară obstructivă cronică
- cancer pulmonar
- pneumonie
- cataractă (numai pentru poluarea aerului casnic)
Sursele de poluare
Bucureștiul are (oficial) peste 1.4 milioane de mașini. În realitate, sunt mult mai multe. La 800.000 de locuitori, Iașiul are 220.067 de mașini. Însă mașinile nu sunt singurele care ne poluează aerul.
Principalii poluanți externi ai aerului sunt:
- mașinile, trenurile, autobuzele, avioanele
- fabricile, rafinăriile, zonele industriale
- orașele, centralele pe lemn, zonele în care se face agricultură intensă
Din păcate, poluarea aerului nu are loc doar în exteriorul casei. Iată principalele surse de poluare din interiorul casei:
- mucegai
- polen
- fum de țigară
- pesticide
- gaze
- materiale de construcție ce conțin azbest, formaldehide sau plumb
Află cât e de poluat aerul din orașul tău
Teoretic există senzori de măsurare a calității aerului peste tot în țară.
Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului ne pune la dispoziție calitateaer.ro, un site pe care poți verifica în timp real calitatea aerului din orașul tău. Dacă ești din Cluj sau București, încearcă și aerlive.ro care vine cu o interfață mai prietenoasă.
Înlocuiește periodic filtrele din aspiratorul robot
Acum că ai aflat cât este de importantă calitatea aerului, recomandarea noastră este să înlocuiești filtrele din aspiratorul robot după 6 luni, maxim 1 an de folosire.
Filtrele nu pot fi niciodată curățate complet (în general este interzisă spălarea acestora cu apă, dar verifică această informație cu producătorul aspiratorului tău) și de aceea este normal să își piardă din eficiență după mai multe folosiri.
Un robot aspirator care funcționează cu filtre vechi nu doar că își pierde din eficiență, dar riscă să se strice din cauza circulației îngreunate a aerului.
Click aici și solicită o reparație pentru robotul aspirator. O astfel de “intervenție” la Clinica Roboților poate include și mentenanța robotului, cum este schimbarea filtrelor, a periilor sau a altor consumabile.
Îți luăm robotul de acasă
Chiar dacă te așteptăm cu drag la Clinica Roboților, știm că ești ocupat. Nu te punem pe drumuri și îți trimitem curierul direct acasă. Acesta îți ridică:
- robotul aspirator
- robotul de curățat geamuri
- robotul de tuns iarba
- robotul de curățat piscina
- sau orice alt robot casnic care te ajută la curățenie
Tot ce ai de făcut este să completezi acest formular în care să ne menționezi datele tale de contact. Unul dintre colegii noștri te va contacta curând se va ocupa de toate detaliile pentru repararea robotului tău casnic cu un minim de efort din partea ta.
Nu folosi niciodată aspiratorul robot fără un filtru!
Nu folosi niciodată aspiratorul robot fără un filtru funcțional. Acesta împiedică expunerea pieselor interne ale aspiratorului la praf și alte particule.
Dacă pornești aspiratorul fără ca filtrul să fie în interior, riști ca aspiratorul tău robot să se strice iremediabil.
Aspiratorul robot, sănătatea și calitatea aerului
Îți mulțumim că ai citit acest articol despre aspiratoarele robot și calitatea aerului din casa ta. Urmărește-ne pe Facebook sau Instagram pentru sfaturi interesante despre roboți, tehnologie, curățenia casei și sănătatea familiei tale.